c S

Dve desetletji vstopa Slovenije v Evropsko unijo

03.05.2024 06:50 Mineva 20 let, odkar je Slovenija postala članica EU-ja. Bila je del največje širitve Unije, ko je v povezavo hkrati vstopilo deset držav.

"V dveh desetletjih članstva Slovenije v evropski družini se je svet opazno spremenil. Z njim pa seveda tudi Slovenija. A te spremembe zgolj utrjujejo spoznanje, da je bil vstop naše države v EU pred 20 leti prava in najboljša mogoča odločitev za dobrobit slovenskih državljank in državljanov," je v poslanici zapisal Robert Golob.

Spomnil je, da je Slovenija s članstvom dobila pravico do soodločanja o evropski zakonodaji in soustvarjanja prihodnosti Evrope, slovenščina pa je postala uradni jezik EU-ja. Kot je dejal, se lahko prosto gibljemo, poslujemo, študiramo ali zaposlimo kjer koli v Evropi, slovenska podjetja pa lahko s svojimi izdelki in storitvami sodelujejo na enotnem trgu. Poleg tega telefonske in spletne storitve ter plačilne kartice lahko v Uniji uporabljamo brez dodatnih stroškov.

Članstvo v EU-ju po Golobovih besedah sicer ne prinaša le prednosti, ampak nam nalaga tudi odgovornosti. Med njimi so varovanje pravic, vrednot in svoboščin ter proaktivno in konstruktivno sodelovanje pri oblikovanju skupne prihodnosti.

>> Več: Dve desetletji vstopa Slovenije v Evropsko unijo