c S

Izraelska vojska izvedla nove napade in prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa

07.05.2024 08:08 Potem ko je palestinsko gibanje Hamas sprejelo predlog za premirje v Gazi, za Izrael pa je nesprejemljiv, je izraelska vojska izvedla nove zračne napade na to mesto na jugu enklave. Zavzela je tudi palestinsko stran mejnega prehoda.

Vojni kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je sklenil, da bo nadaljeval vojaško operacijo v Rafi. Za zdaj ni jasno, ali napadi in predhodni poziv k evakuaciji okoli 100.000 ljudi z vzhoda Rafe predstavljajo začetek velike vojaške operacije Izraela na skrajnem jugu enklave.

Mejni prehod Rafa zaprt

Po poročanju agencije Associated Press je izraelska vojska v treh ločenih napadih na Rafo ubila najmanj 12 ljudi, v mesto je vdrla tudi s tanki, ki so se na približno 200 metrov približali mejnemu prehodu s sosednjim Egiptom. Egiptovske oblasti so sporočile, da se zdi, da izraelska vojska izvaja operacije v omejenem obsegu. Izraelski radio je nato poročal, da so sile prevzele nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa, kar je nato potrdila tudi izraelska vojska. Ta točka je edini prehod med Egiptom in Rafo tako za dostavo humanitarne pomoči kot prehod ljudi. Tudi palestinske oblasti so sporočile, da je mejni prehod zaradi izraelskih tankov zaprt, prehod humanitarne pomoči pa je s tem ustavljen.

>> Več: Izraelska vojska izvedla nove napade in prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa