c S

Kakšna bo usoda gotovine v Sloveniji? O vpisu uporabe v ustavo še strokovna skupina.

09.05.2024 13:45 Člani ustavne komisije DZ-ja so se na današnji seji strinjali o ustanovitvi strokovne skupine, ki bo razpravljala o vpisu uporabe gotovine v ustavo. To namreč z več kot 56.000 podpisi državljanov zahteva združenje Povezani smo.

Glede obravnave predloga za začetek postopka za spremembo ustave Republike Slovenije na seji Ustavne komisije, na ministrstvu za finance ponovno poudarjajo, da "uporaba gotovine kljub razvoju digitalnega bančništva in drugih oblik plačilnih storitev ni ogrožena". Dodajajo, da je za dostop do gotovine in obveznost njenega sprejemanja že zdaj obstajajo zadostne pravne podlage.

Združenje Povezani smo je novembra lani v DZ vložilo 56.267 podpisov za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo. Zavzema se, da bi gotovina kot zakonito plačilno sredstvo obstala, ne glede na to, ali bo v prihodnosti morda uveden digitalni denar.

"Vse bolj tonemo v brezgotovinsko družbo, ki je usmerjena v polni digitalni nadzor nad državljani, še posebej na področju denarja, ki je bistven za vsakega državljana in naše življenje," je željo po vpisu uporabe gotovine v ustavo na današnji seji ustavne komisije utemeljil pobudnik zbiranja podpisov Ivan Jurgec.

Opozoril je, da državljani v določenih primerih že ne morejo plačevati z bankovci in kovanci, pri čemer je naštel parkirnine na več parkirnih prostorih, prevoz z mestnimi avtobusi v Ljubljani, najem koles, električnih skirojev ...

>> Več: Kakšna bo usoda gotovine v Sloveniji? O vpisu uporabe v ustavo še strokovna skupina.