c S

Koga voliti na evropskih volitvah? Pri odločitvi lahko pomaga tudi aplikacija Izvoli.eu.

09.05.2024 12:13 Inštitut Danes je nov dan je ob dnevu Evrope predstavil aplikacijo Izvoli.eu, s katero lahko volivci preverijo, katera stranka, ki sodeluje na evropskih volitvah, je najbližje njihovim političnim prepričanjem.

Uporabniki aplikacije Izvoli.eu se lahko opredelijo do 30 trditev o ključnih evropskih temah, nato pa svoje odgovore primerjajo s stališči strank. Inštitut Danes je aplikacijo razvil v sodelovanju z evropsko mrežo VoteMatch Europe, ki je zbirala mnenja strank v celotni Evropski uniji.

"To pomeni, da lahko uporabniki in uporabnice slovenske aplikacije svoja politična prepričanja primerjajo tudi s strankami iz drugih držav članic. Vseevropska koalicija je pripravila tudi večino trditev, ki so vključene v aplikacijo. Gre torej za uravnotežen in širok nabor področij, kot so varovanje okolja, migracije, gospodarstvo in človekove pravice," so navedli na inštitutu.

Svoja stališča je do predstavitve aplikacije posredovalo deset strank oz. kandidatnih list, zaenkrat pa, kot so pojasnili avtorji aplikacije, se nista odzvali stranki SLS in Zeleni Slovenije.

>> Več: Koga voliti na evropskih volitvah? Pri odločitvi lahko pomaga tudi aplikacija Izvoli.eu.