c S

Meddržavno sodišče od Nemčije ni zahtevalo, da prekine izvoz orožja v Izrael

03.05.2024 07:14 Meddržavno sodišče (ICJ) je odločilo, da ne bo izdalo začasne odredbe, s katero bi Nemčiji ukazalo, da mora Izraelu nehati prodajati orožje.

Meddržavno sodišče od 1. marca odloča o tožbi Nikaragve proti Nemčiji zaradi domnevnega sodelovanja pri genocidu v Gazi. Nikaragva očita Nemčiji, da z zagotavljanjem politične, finančne in vojaške podpore Izraelu, torej tudi s pošiljanjem orožja, ter z ukinitvijo sredstev za agencijo ZN-a za palestinske begunce (UNRWA) spodbuja izvajanje genocida.

Nemčiji očitajo še, da ni izpolnila svojih obveznosti, da stori vse, kar je mogoče, da bi preprečila izvajanje genocida, še posebej v oziru, da ima Nemčija, kot redno poudarjajo njeni politični predstavniki, zaradi zgodovinske odgovornosti do Judov poseben odnos z Izraelom.

Predstavnik Nikaragve Daniel Müller je aprila humanitarno pomoč za Gazo, ki jo tudi s pomočjo letal dobavlja Nemčija, označil kot patetičen izgovor, saj da Berlin istočasno Izraelu dobavlja orožje, ki ga ta uporablja za ubijanje palestinskih otrok, žensk in moških.

>> Več: Meddržavno sodišče od Nemčije ni zahtevalo, da prekine izvoz orožja v Izrael