c S

Na prvomajskih srečanjih pozivi k neprekinjenemu boju za delavske pravice

03.05.2024 05:47 V počastitev praznika dela so po državi pripravili prvomajska srečanja, ponekod pa so godbe na pihala zjutraj zaigrale tradicionalne budnice.

V Ljubljani je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije priredila praznovanje na Rožniku, na katerem se je po poročanju TV Slovenija zbralo nekaj tisoč ljudi. Nastopili so godba na pihala, mažoretke in partizanski pevski zbor.

Zbrane pa je nagovoril župan Zoran Janković. Po njegovih besedah imajo najboljše rezultate tista podjetja, ki imajo spoštovanje do sodelavca. "Vsak, ki svoje delo dobro opravi, mora iz tega dela dobiti tako plačo, da lahko normalno živi, in tudi družbe, ki prispevajo v proračun, da zagotavljajo javno šolstvo, javno zdravstvo, kajti brez tega nas ne bo. Trdim, da bo takšen kapitalizem prej ali slej odšel, ne vem, na kakšen način, ne vem, ali z uporom ali preprosto z razumevanjem, da smo vsi ljudje in da vsi pač želimo normalno živeti." Praznovanje praznika dela je povezal tudi z 9. majem, dnevom Ljubljane.

Kot je še poročal novinar TV Slovenija Nejc Furlan, je Janković komentiral tudi družbeno dogajanje: pohvalil je delo vlade, kritiziral sindikat Fides zaradi poteka zdravniške stavke in izrazil prepričanje, da so evropski voditelji včasih prešibki v nemirnem svetu.

>> Več: Na prvomajskih srečanjih pozivi k neprekinjenemu boju za delavske pravice