c S

Pravosodno ministrstvo prevzelo stavbo na Litijski 51

07.05.2024 15:58 Ministrstvo za pravosodje je prevzelo stavbo na Litijski. Odvetnica Nina Zidar Klemenčič je poudarila, da je kupoprodajna vrednost objekta, za katero je država odštela 7,7 milijona evrov, skladna s cenitvami tako prodajalca kot kupca.

"Dobre štiri mesece po izvedeni transakciji ugotavljamo, da so vse cenitve, ki so bile pridobljene tako od prodajalca kot od strani kupca, pokazale, da je vrednost objekta nekje v okvirih transakcijske vrednosti po predmetni kupoprodajni pogodbi," je v izjavi za javnost po primopredaji poudarila odvetnica prodajalca Sebastjana Vežnaverja Nina Zidar Klemenčič.

Spomnila je na zadnjo cenitev, ki so jo za potrebe ministrstva za pravosodje opravili v Združenju sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko (SICgras). Po tej cenitvi je ocenjena tržna vrednost stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani okvirno 1200 evrov na kvadratni meter, "ko to pomnožimo z uporabnimi površinami iz izvedenskega mnenja geodeta Kovača, pridemo do cene okrog sedem milijonov evrov," je dejala.

Zidar Klemenčič upa, da se bo zgodba z Litijsko zdaj končala. "Od začetka je bilo jasno, da je stavba potrebna obnove, da je ravno zato primerna, ker jo bo mogoče prilagoditi glede na potrebe pravosodja, vendar to ni stvar prodajalca, ampak kupca. Kupec je ravnal na trgu, ponujal je nepremičnino, bil je v običajni tržni vlogi, na žalost pa je bil zadnje štiri mesece žrtev medijskega in političnega pogroma, tako kot verjetno tudi mnogi drugi, ki so na strani kupca zgolj in samo opravljali svoje delo," je poudarila.

Z ministrstva se je primopredaje med drugim udeležila vršilka dolžnosti generalnega sekretarja ministrstva Saša Renko, ne pa tudi pravosodna ministrica Andreja Katič. Na ministrstvu primopredaje niso komentirali, so pa potrdili, da je ministrica zaradi transakcije s stavbo na Litijski na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani že naznanila sum storitve kaznivih dejanj, katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti.

Nakup stavbe na Litijski sicer preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad, na ministrstvu pa so zaradi nakupa dvema sodelavcema izrekli opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.


>> Več: Pravosodno ministrstvo prevzelo stavbo na Litijski 51