c S

Prenovljena uredba predvideva izgradnjo sežigalnic odpadkov v Ljubljani in Mariboru

07.05.2024 08:11 Posodobljena uredba o sežiganju komunalnih odpadkov poleg obstoječe celjske sežigalnice odpadkov predvideva še novi sežigalnici v Ljubljani in Mariboru. Začetek javne obravnave predloga uredbe je predviden 15. maja.

Uredba o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov, ki je deležna sprememb glede količine komunalnih odpadkov in števila objektov, bo šla v javno obravnavo predvidoma sredi meseca. Trenutna uredba o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganje komunalnih odpadkov je bila sprejeta leta 2022 še pod prejšnjo vlado. Zdaj so pristojni pripravili nov predlog z nekaterimi spremembami, ki se nanašajo na količine komunalnih odpadkov in število objektov za toplotno obdelavo odpadkov.

Predlog uredbe predvideva 160.000 ton letne količine za izvajanje javne službe, medtem ko je ta v obstoječi uredbi določena pri 180.000 tonah letno. Glede na dosedanje podatke na ministrstvu ocenjujejo, da je zmogljivost okoli 160.000 ton odpadkov na leto dovolj. "Ne želimo si prevelikega objekta, ki potem ne bi bil izkoriščen," je poudarila generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tanja Bolte.

Če trenutna uredba omogoča gradnjo do največ štirih sežigalnic na območju države, pa je v predlogu uredbe predvideno, da se poleg obstoječe naprave javna služba izvaja v največ dveh novih napravah.

>> Več: Prenovljena uredba predvideva izgradnjo sežigalnic odpadkov v Ljubljani in Mariboru