c S

Vrhovno sodišče je Silva Drevenška obsodilo na dosmrtno kazen

26.03.2024 07:13 Vrhovno sodišče je Silvu Drevenšku za tri umore, zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje izreklo enotno kazen dosmrtnega zapora. Sodišče se je za to odločilo "za varovanje temeljnih vrednot in načel pravnega reda".

Na ponovljenem sojenju je najprej odločalo ptujsko okrožno sodišče, ki je odločilo, da je obtoženi kriv, in mu izreklo enotno kazen 30 let zapora, kar je zatem potrdilo tudi višje sodišče. Zagovornik Silva Drevenška in državna tožilka sta se nato pritožila na vrhovno sodišče.

Senat vrhovnega sodišča je ugodil pritožbi državne tožilke, obtožencu pa je za vsako od treh kaznivih dejanj umora zvišal kazen na 30 let zapora in jih združil v enotno kazen dosmrtnega zapora.

Senat je pri tem upošteval več okoliščin. Izjemno vztrajnost, odločnost, visoko motiviranost in brutalnost obtoženca pri izvršitvi kaznivih dejanj, neprimerno in neprilagojeno vedenje ter akutno zlorabo alkohola v obdobju pred izvršitvijo kaznivih dejanj, načrtovanje kaznivega dejanja, grožnje oškodovancem, pa tudi to, da obtoženec ni pokazal obžalovanja in da je sposoben dejanje ponoviti, piše v sporočilu za javnost.

>> Več: Vrhovno sodišče je Silva Drevenška obsodilo na dosmrtno kazen