c S

VS sprejel resolucijo s pozivom k prekinitvi ognja v Gazi, Izrael odpovedal obisk delegacije v ZDA

26.03.2024 08:00 Varnostni svet ZN-a je sprejel resolucijo, ki poziva k takojšnji ustavitvi ognja v Gazi in ki jo je pripravilo osem od desetih nestalnih članic VS-ja, med njimi tudi Slovenija. ZDA so se glasovanja vzdržale.

Glasovanje o novi resoluciji je bilo sprva predvideno za soboto, a so ga po navedbah diplomatskih virov preložili, da bi omogočili nadaljnja pogajanja. Resolucijo je podprlo 14 držav članic VS-ja, vzdržale so se le ZDA.

V uvodu resolucija poudarja zahtevo za spoštovanje mednarodnega prava in obsoja napade na civiliste in civilne objekte, pa tudi vsa teroristična dejanja, ter opozarja, da mednarodno humanitarno pravo prepoveduje ugrabitve talcev.

Novi predlog resolucije zahteva takojšnjo prekinitev ognja med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki naj potem vodi "v trajno vzdržno premirje", ki ga spoštujeta obe strani. Poziva tudi k "takojšnji in brezpogojni" izpustitvi talcev, ki jih je oktobra lani zajelo palestinsko gibanje Hamas.

Od obeh strani v spopadu zahteva tudi spoštovanje mednarodnega prava pri ravnanju s pridržanimi osebami.

Resolucija Alžirije, Ekvadorja, Gvajane, Japonske, Malte, Mozambika, Južne Koreje, Sierre Leone, Slovenije in Švice prav tako poudarja nujno potrebo po povečanju dotoka dobrodelne pomoči v Gazo in zaščiti civilnega prebivalstva v palestinski enklavi.

>> Več: VS sprejel resolucijo s pozivom k prekinitvi ognja v Gazi, Izrael odpovedal obisk delegacije v ZDA